+ 386 (0)8 200 20 00 info@ambienthotel.si 

POVPRAŠEVANJE

Okolica in zanimivosti

 

Obiščite apartmajsko hišo B&B Nostromo

Vabimo vas v prelepo apartmajsko hišo Nostromo v Funtani, ki se nahaja ob zahodni obali istrskega polotoka. Brezskrbno bivanje v zeleni oazi, obdani z modrino Jadranskega morja, med Porečem in Rovinjem.

B & B Nostromo
Čerlenki 7
52452 Funtana
Istria (Croatia)

T: +32 (0) 473 93 43 00

V kratkem času lahko obiščite najbolj poznane kraje Slovenije. Za več informacij se obrnite na recepcijo hotela.

 


  
 
 
Ljubljana
14 km ali 17 min vožnje od hotela
 Kamnik
10 km ali 16 min vožnje od hotela
 Škofja Loka
35 km ali  40 min vožnje od hotela
 
Krvavec
22 km ali 30 min vožnje od hotela
       

  
 
 
Velika Planina
21 km  ali 30 min vožnje od hotela
 Bled
54 km ali  46 min vožnje od hotela
 Bohinj
80 km ali 1 ura 18 min vožnje od hotela
 
Arboretum Volčji Potok
7,8 km ali 13 min vožnje od hotela
       

  
 
 
Slovenska obala
139 km ali 1 ura 30 min vožnje od hotela
 Slaščičarna Rajska Ptica
8 km ali  12 min vožnje od hotela
 
Lipica
102 km ali  1 ura vožnje od hotela
 
Postojna Cave
70 km ali 47 min vožnje od hotela
       

Ljubljana


Ljubljana je politično, znanstveno in kulturno središče slovenskega naroda ter z nekaj več kot 280.000 prebivalci hkrati največje mesto v Sloveniji in njen najpomembnejši gospodarski center. Prebivalci, pa tudi številni obiskovalci pravijo, da je Ljubljana mesto po človekovi meri.

Čeprav se po svoji velikosti uvršča med srednje velika evropska mesta in ohranja privlačno prijaznost manjšega kraja, ima vse, kar premorejo velike prestolnice - je politično in kulturno srce slovenskega naroda, pomembno evropsko trgovsko, poslovno, kongresno in sejemsko središče, pa tudi prometno, znanstveno in izobraževalno središče Slovenije.

V Ljubljani se staro ljubeznivo prepleta z novim in zdi se, da je zgodovina vseh petih tisočletij, kolikor je stara naselbina na tem mestu, mesto pripravljala za to, da postane državna prestolnica. Posrečilo se ji je ohraniti sledove vseh obdobij bogate zgodovine; zapuščino rimske Emone, nekdanje mestno jedro z renesančnimi, baročnimi in secesijskimi pročelji, okrašenimi portali, romantičnimi mostovi, ki krasijo reko Ljubljanico, vegastimi strehami in s parkom, ki sega globoko v naročje mesta.

Tu so se srečevale kulture vzhoda in zahoda, a tudi umetnostna pojmovanja Italije z estetiko kiparjev srednjeevropskih katedral. Mestu današnjo podobo deloma daje italijanski barok, deloma pa dobrih dvesto let mlajša secesija, ki se odraža v slogu številnih zgradb, postavljenih takoj po potresu leta 1895.

Sodobni Ljubljani pa je v prvi polovici 20. stoletja vtisnil močan osebni arhitektonski pečat Ljubljančan, veliki evropski arhitekt Jože Plečnik. Mestno podobo so dopolnili njegovi, tudi na modernejše tokove prisegajoči učenci, obenem pa tudi stvaritve 'novega vala' priznanih mladih arhitektov. Vsi različni obrazi Ljubljane se ubrano združujejo v eno samo podobo.

 

Kamnik

Kamnik je prijetno alpsko mesto, obkroženo z zelenimi hribi in visokimi gorami Kamniških Alp, ki sežejo vse do višine 2500 metrov. Nahaja se 23 kilometrov od glavnega mesta Slovenije Ljubljane, od letališča Brnik je oddaljen samo 15 kilometrov, s svojo centralno lego pa je odlično izhodišče za ogled vseh ostalih slovenskih turističnih destinacij. Kamnik je starodavno mesto tisočerih obrazov, z bogato zgodovino in številnimi kulturnimi biseri ter s prelepo okolico z naravnimi lepotami in pestro turistično ponudbo. Med turistično ponudbo Kamnika ima posebno mesto športni turizem, saj v Sloveniji težko najdemo kraj, ki ponuja tako raznovrstno ponudbo športnih aktivnosti. Naj bo poleti ali pozimi, naj gre za individualne ali skupinske športe, za profesionalne športnike ali amaterje, za odrasle, otroke ali pa za osebe s posebnimi potrebami – za vse imamo pripravljene programe športa, ki bodo vaš obisk v Kamniku spremenili v nepozabno doživetje.


Škofja Loka


Ime Škofja Loka izvira še iz časov srednjega veka in se je prvotno imenovalo Loka, kar pomeni mokroten, travnat svet ob vodi. Ker pa je bilo na Slovenskem v tistih časih veliko Lok in predvsem zaradi tega, ker je nedaleč od mesta že obstajalo kmečko naselje z imenom Loka (današnja Stara Loka), so imenu Loka kasneje dodali še Škofja. Ta pridevnik je povezan z daritvijo loškega ozemlja freisinškim škofom in tako se je mesto Loka preimenovalo v Škofja Loka. Na vseh loških simbolih se pojavlja zamorec s krono, kar je povezano z legendo o zemljiškem gospodu Ambrahamu in njegovem služabniku. Legenda namreč pripoveduje, da sta potovala po Poljanski dolini in v temnem gozdu naletela na velikega medveda. Škof Abraham je obstal, zamorec pa je napel lok ter medveda pokončal. V zahvalo, ker mu je služabnik rešil življenje, je Abraham dal v mestni grb naslikati glavo zamorca.

Velika Planina


Velika planina je visokogorska planota v predgorju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer je najbolje ohranjeno pastirsko naselje v Evropi. Najbolj običajen in tudi najhitrejši je dostop z žičnico nihalko iz Kamniške Bistrice, kjer je tudi urejeno parkirišče. Ko prispemo na vrh, se lahko z dvosedežnico pripeljemo do Gradišča, od koder nas le malo naprej čaka čudovit razgled na pastirsko naselje, na nasprotni strani pa na visoke vrhove (Grintovec, Skuta, Brana, Ojstrica, Planjava, Lučka Baba, Kamniško sedlo).

Pastirsko naselje velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi ter privablja številne obiskovalce vse dni v letu. Prepoznavno je  po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Strehe koč so krite s značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. V kamniškem koncu pastirsko kočo poimenujejo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače pravijo »šinkel«.

Vsekakor pa naselje posebej zaživi v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra. Z veseljem vas povabijo na pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico - kislo mleko in žgance.

 

Arboretum Volčji Potok


Naslov: Volčji Potok 3, 1235 Radomlje (10 min by car from the hotel)

Delovni čas: vsak dan 8:00-20:00.

Vstopnina: 5, 50 EUR

 

Arboretum Volčji Potok je edini samostojen arboretum v Sloveniji. V njem uspeva približno 3.500 vrst in sort iglavcev in listavcev, trajnic ter samoniklih zelnatih rastlin. Drevesa in grmi pripadajo tako osnovnim botaničnim vrstam iz Evrope, Severne Amerike in Azije kot tudi kultivarjem, ki so bili vzgojeni v okrasne namene. V Arboretumu so med listavci najbogateje zastopane zbirke javorjev, lip, brez in bukev, med njimi še posebno kultivarji pahljačastega javorja (Acer palmatum). Pomembne pa so tudi zbirke luskastih iglavcev, slečev in vrtnic.

 

Razstave:

- Exhibition of Tropical Butterflies (11. 5.-29. 9. 2013)

- Exhibition of balcony plantings (18. 6.-29. 9. 2013)

- Month of dahlias (1. 8.-31. 8. 2013)

- Cacti exhibition (15.4-15.10.2013)

 

 Bled  


Blejsko jezero vas ne bo pustilo ravnodušnih. Vabi k številnim športnim aktivnostim, ležernemu poležavanju ali romantičnim trenutkom.6 km pot okoli jezera je ravno prav dolga za lažjo rekreacijo, na primer sprehod ali vožnjo s kolesom. Pot vodi tudi do razglednih vzpetin – na Grajski grič in bližnje hribe, od koder je čudovit razgled. Odpočijte si na eni od klopc in uživajte v razgledu na jezero z otočkom in na Karavanke v daljavi ter opazujte igro račk in labodov na vodi. Zelo priljubljena aktivnost je veslanje, saj se Bled lahko pohvali z dolgo tradicijo veslaškega športa in gostitvijo mednarodnih veslaških tekmovanj. Poleti se lahko ohladite v vodi ali uživate na grajski plaži, ki vsako leto privablja množice turistov. V zelo nizkih zimskih temperaturah pa jezero tudi zaledeni. Bi se upali zadrsati po njegovi gladini?Bohinj


Bohinjsko jezero je največje naravno jezero v Sloveniji. Izjemen biser Julijskih Alp nam veliko pomeni kar z dveh vidikov: kot izjemna naravna danost in hkrati bogat vir priložnosti za aktivnosti v naravi.

Od spektakularnih razgledov do fascinantnih podrobnosti. Naravne zanimivosti Bohinja vas bodo z dih jemajočimi posebnostmi očarale na vsakem koraku. In v vsakem letnem času z drugačnim obrazom. Raziskujte sami ali, še bolje, v družbi izkušenega vodnika. Vselej pa z dobršno mero spoštovanja do krhkega naravnega ravnovesja.

Obogatite svoja doživetja z razumevanjem raziskovanega prostora in ljudi. Samostojno ali z vodnikom lahko raziskujete zanimiva zgodovinska dejstva, kulturne spomenike, ljudsko umetnost in spremljevalne zgodbe.


Slovenska obala


Staro pristaniško mesto Piran leži na koncu Piranskega polotoka, ki se postopoma zožuje med Strunjanskim in Piranskim zalivom. Polotok se konča z rtom Madona, s katerim se zaključijo Šavrinska brda. Pomen imena Piran: starejši znanstveniki podpirajo domnevo, da je utegnilo nastati iz keltske besede bior-dun, ki naj bi pomenila kraj na griču, mlajša generacija pa ga razlaga z grško besedo pyr - ogenj, češ da je prvotno naselje služilo predvsem kot svetilnik za ladje, ki so plule v bližnjo grško kolonijo Aegido na območju današnjega Kopra. Mesto je ohranilo srednjeveško zasnovo z ozkimi ulicami in tesno strnjenimi hišami, ki se od obalne ravnice stopničasto dvigajo proti vrhu slemena ter dajejo celotnemu okolju značilen mediteranski značaj.


Danes je Portorož priljubljen kraj tako za delo, kot za oddih in zabavo. O tem priča množica udobnih hotelov z modernimi bazeni, pestra ponudba restavracij in prireditve, ki privabljajo obiskovalce.  

Portorož je tudi priljubljeno kongresno središče. Obisk bližnje okolice lahko popestri dan.

Obalna mesta Piran, Izola in Koper so prepletena z ozkimi ulicami, ki vodijo do slikovitih trgov, obdanih z mogočnimi palačami. Iz vasic v zaledju se odkrivajo čudoviti pogledi po Istri, ob lepem vremenu pa segajo vse do Alp.

Bližnji Kras ponuja drugačne možnosti - obisk podzemnih jam in kobilarne Lipica, od koder so doma lipicanci, izbrani konji nekdanjega avstrijskega dvora.


Postojnska jama


Fantastičen preplet rovov, galerij in dvoran, osupljiva pestrost kraških pojavov ter preprosta dostopnost so glavni razlogi za izredno priljubljenost in obiskanost Postojnske jame, ki je v 200 letih gostila že 35 milijonov obiskovalcev.

Postojnska jama je gotovo najbolj znana turistična jama na svetu. Je največja turistična znamenitost Slovenije in eden največjih kraških spomenikov sveta. O Postojnski jami je bilo napisanih veliko knjig in drugih prispevkov; samo turističnih vodnikov po jami je v 200 letih nastalo prek 100.

 


Lipica

Čar posestva Kobilarne Lipica ni le v tem, kar vidimo, temveč v zgodbah, ki jih je tod napisala preteklost. Šele ko stopamo po poteh zgodovine, lahko zares začutimo veličino tukajšnje konjeniške tradicije.  Lipica je najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja eno najstarejših kulturnih pasem konj. Kot taka nosi izjemen pomen kulturno zgodovinske in naravne dediščine, tako za slovensko, kot širše evropsko okolje. Zgodovina Kobilarne Lipica je tesno povezana s Habsburžani in časom, ko je konj predstavljal izjemno dobrino in nosil pomembno strateško vlogo. Zgodba Lipice se tako začenja v 16. stoletju, ko je zapuščen letni dvorec postal dvorna kobilarna.

Sprehodite se po kobilarni in njenem posestvu v družbi prijaznega vodiča, ki vas bo popeljal v svet lipicancev. Ogled traja 50 minut in je posebno doživetje Lipice. Spoznajte celotno zgodovino kobilarne, vse od njene ustanovitve, do danes. Oglejte si tudi kako žrebci skupaj z jahači trenirajo najzahtevnejše elemente klasične dresure. Nastop bo podložen z glasbo in strokovnim komentarjem. Muzej lipicanca Lipikum se nahaja v zgodovinskem stavbnem jedru kobilarne, v nekdanjem objektu Stara depandansa. Muzejska vsebina, ki močno zaznamuje izkušnjo obiskovalca, obsega enajst tematskih sklopov, združenih v tri glavne teme.


Čokoladnica in trgovina  Rajska ptica


ČOKOLADNICA po imenu Rajska ptica je družinsko podjetje, ki prihaja iz Anglije in proizvaja prvovrstne čokolade. Za njihovo izdelavo skrbi vrhunski 'chocolatier' Sam Osmanchevich, ki je svoje znanje pridobival v Angliji in Belgiji. Rajska Ptica je svoja vrata odprla julija 2005.

Vsaka ČOKOLADA izdelana v Čokoladnici je svojevrstna umetnina, ročno izdelana in iz naravnih sestavin. Samo je skrbno izumil svoje recepte, ki vsebujejo kombinacije različnih okusov kot so: kardamom s pomarančo, jagoda in šampanjec, čili in limeta ...

 
Vipavska vinska pot


Vipavska vinska cesta pelje skozi 27 vinskih krajev v zgornji Vipavski dolini. Vinogradniki na 2200 hektarih vinogradov pridelujejo odlično vipavsko vino, med drugim tudi domače sorte, kot sta pinela in zelen, na katere so še posebej ponosni.

 

Lahko pa organizacijo degustacije vipavskih vin prepustite ekipi Ambient hotela. Glede na vaše želje se bomo dogovorili s ponudikom vin in vam organiziral prevoz do kmetije, če ga potrebujete.

Rekreacijsko turistični center Krvavec


Rekreacijsko turistični center Krvavec – prijazen in nasmejan, se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem in je od glavnega mesta, Ljubljane, oddaljen le 25 km, od Kranja 17 km in od Bleda le 35 km. Krvavec je najbližje smučišče mednarodnemu letališču (Brnik, 8 km) v Evropi.

 rvavec nudi 30 km odlično urejenih smučarskih prog, na nadmorski višini od 1450m – 1971m. Ta nadmorska višina omogoča čudovite pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu. Smučarska sezona se zaradi ugodne lege ponavadi začne že konec meseca novembra in ponavadi traja več kot 150 dni, vse tja do prvih dni meseca maja, jamčimo pa za 100 smučarskih dni v vsaki sezoni. Proge so razgibane in primerne za smučarje rekreativce in tekmovalce. Bogata dodatna ponudba šole smučanja, izposoje in servisa smučarske opreme, proga z elektronskim merjenjem časa, poligon varne vožnje, poligon za začetnike z igrali, otroški trak in vrtiljak pa razveselijo in privabijo tudi številne smučarje začetnike. Tudi zaradi prijetnega vzdušja, prijazne postrežbe in številnih zabav bodo obiskovalci s Krvavca odšli zadovoljni…in se kmalu spet vrnili!